London lanserar världens första kontaktfria betalningssystem för gatuföreställare

Här är ett olycka för det kontantlösa samhället du kanske inte tidigare tänkt på: den ödmjuka street performer. När allt kommer omkring, om vi betalar oss med smartphones och kontaktfria kort, hur kan vi ge bytesbyte till musikare på tunnelbanan? London har en lösning: ett nytt system som utmärker artister med kontaktlösa betalterminaler.

Projektet lanserades i helgen av stadens borgmästare, Sadiq Khan, och är ett samarbete med Busk In London (en professionell organ för buskers) och det svenska betalningsföretaget iZettle (som köptes denna månad av PayPal för 2,2 miljarder dollar). Ett fåtal få artister har testat iZettles kontaktlösa läsare på gatorna de senaste veckorna, och Khan säger nu att systemet kommer att rulla ut över Londons 32 byar.

Charlotte Campbell, en full-time street performer som var en del av rättegången, berättade för BBC News att den nya tekniken "hade en betydande inverkan på bidrag." Sade Campbell: "Fler människor än någonsin tap-to-donate medan jag sjunger, och ofta när en person gör det följer en annan. "

Läsarna måste vara anslutna till en smartphone eller surfplatta och acceptera betalningar av fasta belopp (fastställda av den enskilda utövaren). De arbetar med kontaktfria kort, telefoner och till och med smartwatches. Det finns ingen detaljer om hur många läsare som kommer att ges till Londons gatupartners, eller om de måste betala för läsarna själva.

Även om individer ibland sätter upp sina egna kontaktlösa betalningssystem (och i Kina är det inte ovanligt att se gatumartister och tiggare använda QR-koder för att söka mobila tips), detta verkar vara det första systemet av sitt slag som spetsats av en stadsmyndighet.

"Busking hjälper framväxande artister att stärka sin talang och ger dem chansen att utföra framför ett stort antal människor", säger Khan i ett pressmeddelande. "Jag är glad över att iZettle har valt London att starta det här innovativa systemet - så att artister kan acceptera donationer med kortbetalning, liksom pengar. Nu kommer fler Londonare att kunna visa sitt stöd till huvudstadens briljanta, begåvade street performers. "

Trots att gatupartners kommer att kunna anpassa sig till denna förändring, är det också värt att tänka på de som inte kommer, som de hemlösa. Experter säger att om mynt och anteckningar försvinner från stadens gator är det ännu ett hinder som håller de fattiga ut ur samhället. Om du inte har ett bankkonto eller tillgång till internet, hur ska du leva i en värld utan pengar? Det är en fråga som vi ännu inte har svarat på.